NIEUWJAARSRECEPTIE van LENNIK 2000

Op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van LENNIK 2000, op 25 januari 2009, was weer veel volk afgekomen. Bij een gezellig glas en heerlijke hapjes, werd het een gezellig samenzijn.
De verwelkoming en inleiding werd verzorgd door ons jongste gemeenteraadslid, Dorien Herremans.

Beste mensen allemaal,
Beste Burgemeester, schepenen, collega’s, Beste sympathisanten,
Hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het is de gelegenheid om met ons allen samen vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Een jaar waarin wij ons wederom willen blijven inzetten om van Lennik een bruisende gemeente te maken. Mits de goede samenwerking met onze collega’s binnen de coalitie is het mogelijk Lennik verder positief te laten evolueren.

inleiding door Dorien Herremans
Gisteren nog op de opening van Natuurpunt-MOL Lennik, zei een medewerker dat niet onze buurgemeente, maar wel ónze gemeente Lennik, DE parel van het Pajottenland is. Ook wij zien dat zo en blijven hieraan werken.
LENNIK 2000 staat
klaar voor de nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Wij ijveren voor vooruitgang in onze gemeente en dat is mogelijk door tal van nieuwe initiatieven voor cultuur, vooruitstrevende ideeën bij openbare werken, toekomstgerichte plannen voor het milieu, enz.
LENNIK 2000 is er. LENNIK 2000 staat er. LENNIK 2000  
kleurt Lennik!

Dorien Herremans
Dorien HERREMANS


Vanwege het hele bestuur wens ik u het allerbeste! Laat ons daar straks samen op klinken en drinken.

Eerst geef ik nu het woord aan Guido Dieudonné, sinds jaar en dag bestuurslid van LENNIK2000. Als voorzitter van de gidsenvereniging van het Pajottenland gaat hij ons iets meer vertellen over “Lennik, een dorp om lief te hebben”. Daarna kunnen we kijken naar een stukje van de documentaire film “De tweede pajot”, ter voorbereiding van de langspeelfilm die zal gemaakt worden over de Gronckelman, de Lennikse uitvinder van de naam ‘Pajottenland’.


 

Guido Dieudonné, oud-mandataris, en ook streekgids, hield vervolgens een bevlogen feesttoespraak. We willen u zijn tekst niet onthouden :

 

LENNIK, EEN DORP OM LIEF TE HEBBEN

Dorien Herremans aan het woord

Beste sympathisanten van LENNIK 2000, beste vrienden.

Bij het begin van het nieuwe jaar, wensen we onze allerbeste wensen, wensen van goede gezondheid, geluk en al wat mooi is.

Meestal komt op een nieuwjaarsreceptie een belangrijke politicus of een meneer of mevrouw met een politieke boodschap. Deze keer, niet waar : een gewone burger en echte Lennikenaar die u iets komt vertellen over "Lennik, een dorp om lief te hebben".

Waarom is Lennik een dorp om lief te hebben? Het antwoord is eenvoudig.
Omdat het hier mooi en goed is.

Wij wonen in één van de mooiste streken van Vlaanderen. Wij zien het niet meer of te weinig.

Lennik ligt tussen de vruchtbare akkers en golvende kouters van het Pajottenland. Middenin dit unieke landschap staan 4 kerktorens met vriendelijke dorpskernen en uniek erfgoed om van te houden.
In dit landschap staan kerken, kapellen, kastelen, mooie gebouwen, oude cafeetjes, vierkantshoeven met boven op de heuvel de echte Brabanders… onze "Prinsen". Wij moeten allemaal samen ervoor zorgen dat ons prachtig erfgoed bewaard blijft. Onze kinderen en kleinkinderen hebben daar recht op.

In de lies van de heuvel ligt Lennik.
Vraagt iemand die meekijkt : waar ben ik?
dan kan je hem zeggen : op reis
naar een openstaand groen paradijs.

Zo zag dichter Anton Van Wilderode, Lennik in 1984.

luchtfoto van Lennik

De natuur is hier op z'n mooist en het is hier nog echt groen. Als de vele toeristen die onze regio bezoeken, ter hoogte van de brouwerij Lindemans, Lennik binnenrijden, trekken ze zeer grote ogen. Links en rechts één groen. Dit op amper 10 km van Brussel, Europese hoofdstad. Dit is een enorme troef.

Het is hier nog rustig en stil. Wie gaat wandelen, en mensen… dankzij de voetwegencommissie van Lennik hebben we hier een prachtig bewegwijzerd netwerk! Of wie gaat fietsen of biken of paardrijden heeft het al vastgesteld: het is hier mooi. Op meerdere plaatsen hoort men niks en ziet men geen enkel huis. Alles is groen. Het is hier ook gezond wonen. Geen fabrieken, geen industrie en geen vervuiling.

Guido Dieudonne aan het woord

Ons Kasteel van Gaasbeek telt jaarlijks 50.000 bezoekers. De kasteelparken van Gaasbeek en Groenenberg krijgen honderdduizend wandelaars per jaar.

Waarom? 't Is hier precies vakantie.
Zelfs de 12 wijzen vonden op 11 januari 2009 rust in het kasteel van Groenenberg. Ze konden er op hun gemak praten over de toekomst van België.

Bruisend Lennik

In 2008 werd Gaasbeek met 6010 stemmen verkozen tot het tweede mooiste dorp van Vlaams-Brabant. Deze verkiezing werd mogelijk met de hulp van vele Lennikenaren. Spandoeken, posters en flyers waren in heel Lennik te zien. Tot in Arconate hingen affiches van Gaasbeek, het mooiste dorp van Vlaanderen. Wakker Lennik, de kraampjes op het dorpspleintje, de postzegels met de paarden van boer Miel en het Kasteel … 't zijn blijvende en mooie herinneringen.
Ja, OLV-Lombeek heeft gewonnen. Maar voor mij is heel ons Pajottenland "het mooiste dorp van Vlaanderen".

Toen "Prins, de trots van Brabant" in het bijzijn van de minister-president en een massa volk op zijn sokkel werd gezet, was het groot feest.
In Lennik weten ze wat feesten is.

De activiteitenkalender staat vol. Voor groot en klein. Lennik bruist van leven. Zoek maar eens naar een vrije datum. Echt moeilijk. Het sterke verenigingsleven van derde leeftijd naar jeugd, van cultuur naar sport, de vele scholen… 't Is hier allemaal in Lennik.

De talrijke mosselkermissen en bruegheliaanse etentjes zijn uniek. Elk weekend is het hier of daar feest. Wij wonen in het Bruegelland en kunnen het niet verstoppen.

De mensen van Lennik zijn vriendelijke mensen. Een handdruk en een babbel typeren de echte Lennikenaar. Als dit gebeurt in een echte estaminet, er zijn er nog, met een goeie geuze of kriek of palm : waar kan het beter zijn?

Brabantse trekpaarden in Lennik (10 jaar Prins)


Onlangs vroeg ik aan een dame uit Schepdaal die naar hier verhuisd is, waarom ze naar Lennik kwam wonen. Haar antwoord was zeer kort : omdat er alles is. En ze heeft gelijk. Winkels, post, apothekers, dokters, banken, parking, bus … alles is hier!

Er zijn zelfs fonteinen in het centrum. Spuiten ze hoog genoeg? Of te laag? Of ligt er te veel sneeuw… 't Zal altijd iets zijn. Maar ze versieren ons marktplein.
En de auto's in Lennik? Veel te veel natuurlijk. Maar toch wil iedereen een plaats zo kort mogelijk bij de winkel…

Pajottenland: nu en in de toekomst

Lennik is het centrum, het kloppend hart van het Pajottenland.
Dankzij onze Lennikenaar en uitvinder Frans-Jozef De Gronckel staan we voor altijd op de kaart van het Pajottenland die hij tekende in 1845. Hijzelf tekende voor het eerst met de naam Pajot. Wij dragen de naam Pajot met fierheid.
(Verwijzing naar de nieuwe documentaire hierover "De tweede Pajot").

 

Maar Lennik en het Pajottenland staan voor enorme uitdagingen. Hoe gaat Lennik eruitzien binnen 20 jaar? Er zal wellicht groene energie zijn van onze eigen windmolens. Komt de metro dan tot Lennik? Gaan de straten toeslibben met auto's? Is er dan een shoppingcenter of een kinepolis? Zijn we dan een slaapdorp vol met onverschillige mensen die mekaars gevoelens niet kennen of niet willen kennen? Onverschilligheid is de grootste kwaal die de mensheid bedreigt.

Guido Dieudonne aan het woord

Vorige jaren heeft inspecteur Witse het Pajottenland in heel Vlaanderen gepromoot.
1.800.000 tv-kijkers per avond konden genieten van onze mooie streek.
Witse zelf is verliefd geworden op het Pajottenland.

Sfeerbeeld jaarmarkt 2008

En hoe Vlaams zal Lennik nog zijn?

Vandaag dreigen groeiende verstedelijking en sluipende verfransing. Wanneer we lezen dat 1 op de 4 kinderen thuis Frans spreekt in Vlaams-Brabant, moeten we toch eens ernstig nadenken. In Sint-Pieters-Leeuw spreken 37% van de kinderen thuis Frans. In Herne 29%. In Asse 24%.
Onze jeugd moet hier kunnen blijven wonen. Nu is het dikwijls andersom. Onze mensen gaan over de taalgrens wonen om de centen. En Franstaligen die zich niet aanpassen, komen naar hier met veel problemen als gevolg.

BHV is nog niet gespitst. De carroussel ligt stil tot na de verkiezingen van juni.
Ons gemeentebestuur heeft reeds een duidelijk signaal gegeven. Lennik werkt niet mee aan het inrichten van de Europese verkiezingen. Ze hebben groot gelijk.

Voor het Vlaams Parlement is er in juni wel weer een kandidaat uit ons midden. Wij wensen onze eerste schepen, Geert De Cuyper proficiat voor zijn engagement en wensen hem een prachtig resultaat toe.


Ik wil ook iedereen (politiekers, leden van de verschillende adviesraden) bedanken die zich voor onze gemeente inzetten en alzo meewerken aan het uitbouwen van ons Lennik, een dorp om lief te hebben!

 

En nu gaan we "gronckelen". Gronckelen betekent… gezellig bij mekaar zitten, ambiance scheppen en babbelen - en vandaag het glas heffen op het nieuwe jaar 2009 !

Guido DIEUDONNE
Lennik, 25 januari 2009

 

 

 


> Naar de hoofdpagina van de  Webstek van LENNIK 2000 :

Terug naar beginpagina